Audi Q3 Owners Forum banner
41 - 57 of 57 Posts
Q3_14 said:
Richard Hamilton said:
Niestety nie mam kamery cofania i nie mogę dodać nic do tego wątku, ale gratuluję tak nieskazitelnie utrzymanych felg!
A jego T-Square jest również w całkiem niezłym stanie........coś tu nie gra
Image

Tak, bez ksywek, zadrapań, śladów po długopisie/ołówku/markerze i pokryty kurzem - musi należeć do urzędnika planowania Rady.
Image

Od tego czasu na szprychach są płaty łuszczącego się lakieru, ale to inny wątek..... Wciąż czekam, aż Audi podejmie decyzję w sprawie gwarancji..... Tak, wciąż mam wszystkie moje stare przyrządy do rysowania, ale teraz rzadko widzą światło dzienne. Czy ktoś jeszcze pamięta czasy tuszu na płótnie? Folia kreślarska była dla nas objawieniem.

Nie od czasu zajęć z rysunku technicznego w gimnazjum w Exeter w latach 60.
Image

Gromit said:
Tak, bez zadrapań, rys, śladów po długopisie/ołówku/markierze i pokryty kurzem - musi należeć do urzędnika planowania Rady.
Image

Richard Hamilton said:
Tak, wciąż mam wszystkie moje stare przyrządy do rysowania, ale teraz rzadko widzą światło dzienne. Czy ktoś jeszcze pamięta czasy tuszu na płótnie? Folia kreślarska była dla nas objawieniem.
Nie tusz na płótnie, ale kiedy zaczynałem pracę, nasza podłoga kreślarska używała powlekanych arkuszy aluminiowych 20' x 6', a rysownicy "trawili/skrobali" linie na powierzchni z dość wczesnych* komputerów, które następnie były przenoszone do działu kopiowania, gdzie były kopiowane na folii za pomocą kopiarki UV z płaskim stołem do dystrybucji.......och, jaka zabawa!
Image

*czytaj.....1K pamięci...woohooo rock on!
Image

A wcześniej......chociaż najwyraźniej, kiedy to zrobiono, trzeba było poprosić, aby ludzie przestali palić na godzinę wcześniej, aby zdjęcie było wyraźniejsze......wspaniałe czasy, co?
Image
Image

Dobry wieczór wszystkim,
Chcę również zrobić tego moda, ponieważ mój samochód nie ma czujników parkowania ani z przodu, ani z tyłu! Czy można mieć RVC jako samodzielne urządzenie? Znajduję sprzeczne informacje na ten temat, niektórzy mówią, że potrzebujesz czujników, aby RVC działało.
Mam RMC Nav i hak holowniczy, który się wysuwa, więc jeśli dobrze rozumiem, powinienem po instalacji wykonać następujące kodowanie?
- Adres 19 (jednostka CANbus) -> Lista instalacji -> 6C Kamera cofania [WYBIERZ]
- Adres 5F (Tylko dla pojazdów z RMC) -> Długie kodowanie -> Bajt 6 -> ustaw bit 2 na 1
- Adres 6C (kamera cofania) Kodowanie: 1010015 = automatyczny hak holowniczy, bez APS+
Dzięki ;o)

Z poprzednich postów na tym wątku wynikało, że czujniki parkowania z przodu i z tyłu muszą być zamontowane, aby kamera cofania działała. Jeden z właścicieli miał tylko tylne czujniki i nie udało mu się uruchomić kamery (ani zaktualizować forum, jeśli / jak ostatecznie to zrobił). Natomiast firmy, które oferują zestawy do modernizacji kamer cofania, wskazują, że można je zamontować w samochodach bez czujników parkowania, pod warunkiem, że najpierw zostaną zainstalowane co najmniej tylne czujniki (wyjaśnione na stronie internetowej Kufatec) - https://www.kufatec.co.uk/shop/en/audi/q3/q3-8u/complete-bundle-audi-rear-view-camera-q3-8u

Pozdrawiam Spike

Zatem, zainstalowałem fabryczną kamerę cofania (patrz temathttp://www.q3ownersclub.co.uk/forum/howto-retrofitting-rear-view-camera_topic2045.html) i teraz próbuję skalibrować kamerę, aby pozbyć się jedynego kodu błędu, jaki mam.
Przeczytałem ten temat, ten na audizine (http://www.audizine.com/forum/showthread.php/507970-Backup-Camera-Calibration) i ross tech (http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Audi_A4_%288K%29_Back-Up_Camera#Special_Procedures).
Używam OBDeleven do kodowania (https://obdeleven.com/). Wydrukowałem arkusz kalibracyjny w Staples i wyrównuję go za samochodem zgodnie z tematami dyskusji tutaj i tymi wymienionymi powyżej.
W module 6C (Kamera cofania) kanał 004 odczytuje 15595, a 005 odczytuje 500 (mam tylko wydrukowany arkusz na podłodze garażu, więc nie jest wymagana regulacja wysokości zgodnie z instrukcjami ross tech).
Kiedy próbuję ustawić moduł 1 z 0 na 1, aby włączyć kalibrację, otrzymuję błąd: "warunki brzegowe nie zostały spełnione". Nie jestem pewien, czy to błąd specyficzny dla OBDeleven, czy nie.
W każdym razie - nie udało się skalibrować w tym momencie, więc badania trwają. Wszelkie wskazówki lub porady są bardzo mile widziane.
Dzięki
Alex

Jaka odległość jest między tylną osią a przodem szablonu? Instrukcja ElsaWin pokazuje, że powinno to być od 1,47 do 1,90 metra, ale stwierdziłem, że musiałem zmniejszyć ją do 1,43 m, w przeciwnym razie otrzymałem błąd "0x0004 - Wartości korekcji poza zakresem", co brzmi podobnie do komunikatu obdeleven. Spróbuj przesunąć go bliżej tylnej osi i odpowiednio przelicz swoją wartość.

Jak prawdopodobnie widziałeś na stronie 1, zacząłem od szablonu na podłodze, ale w desperacji położyłem go na pudełku i przechyliłem do góry z tyłu, zanim zadziałał. Moim zdaniem może to mieć coś wspólnego z drukowaniem szablonu na papierze. Nie widziałem jeszcze prawdziwej tablicy kalibracyjnej, ale zastanawiam się, czy jest to bardziej odblaskowy materiał.

Dzięki Richard -
Cały dzień bawię się z kalibracją i nigdzie nie mogę się ruszyć. Nadal otrzymuję komunikat "warunki brzegowe nie zostały spełnione". Zastanawiam się, czy używam właściwego kanału do włączenia kalibracji?
Trzymam samochód na biegu wstecznym z włączoną kamerą podczas próby kalibracji - czy na ekranie powinno się coś wyświetlić podczas kalibracji?
Dzięki
Alex

To zadziałało dla mnie:

Uruchom VCDS i przejdź do
[6C - Kamera cofania]
[Dostęp bezpieczeństwa - 16] Wprowadź 22351

[Adaptacja - 10]
Kanał 005 [Odczyt] Zapisałem wartość 620, ponieważ kartka papieru leżała dla mnie na pudełku o wysokości 120 mm
[Test] [Zapisz]
Kanał 004 [Odczyt] Zapisałem wartość 15967 (stała 20000 - rozstaw osi 2603 - odległość od tylnej osi 1430 = 15967 mm)
[Test] [Zapisz]
Kanał 001
[Odczyt] zapisz wartość 1 (to uruchamia kalibrację)
[Test] [Zapisz]
[Gotowe, wróć]

Aby sprawdzić status kalibracji, przeszedłem do

[Bloki pomiarowe - 08]
Wybierz Blok 130 [Idź!]
Blok 130 Pole 3 (Status kalibracji)
Specyfikacja: 0x0000 (Kalibracja zakończona pomyślnie)
[Gotowe, wróć]

Pamiętam, że uruchomienie procedury kalibracji zajęło kilka sekund, zanim pole 3 pokazało 0x0000. Nie pamiętam, żebym coś widział na ekranie MMi, ale w tym czasie patrzyłem na laptopa.

Edycja: Kilka innych uwag z ElsaWin:

 Obiektyw kamery musi być czysty.
 Pojazd musi być ustawiony na twardej i równej powierzchni.
 Musi być wystarczająco dużo miejsca wokół pojazdu (co najmniej 2 m).
 Hamulec postojowy musi być włączony.
 Kierownica musi być w pozycji środkowej, koła muszą być proste.
 Wszystkie drzwi i tylna klapa muszą być zamknięte.
 W pojeździe nie może być nikogo.
 Pojazd nie może być załadowany (masa własna).
 Ładowarka akumulatora musi być podłączona.
 Zapłon musi być włączony.

Cześć Richard:
Wielkie dzięki!
Cały czas próbuję nad tym pracować. Miałem samochód jadący do tyłu. Czytając twoje notatki, jest napisane: "Ładowarka akumulatora musi być podłączona". Zrobiłeś to?
Dzięki
Alex

Tak, miałem jeden podłączony. Wstawiłem go na wsteczny, ale silnika nie uruchomiłem.

41 - 57 of 57 Posts